niedziela, 28 marca 2010

Babeczki z gruszką, serem pleśniowym i pieprzem

Przepis znaleziony w dodatku do Zwierciadła lutowego. 
Składniki:
na ciasto:
250g mąki
25g cukru (ja nie dałam - dałam za to sól)
150g schłodzonego masła
1 jajko

Na farsz:
25g masła
2 łyżki cukru
1 jajko + jedno żółtko (dałam 2 jajka)
1 1/4szklanki śmietany 36% (ja dałam zwykłą 12%)
80g sera rokfor (dałam Lazur)
3 małe gruszki
30 ziarenek zielonego lub czerwonego pieprzu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

moje dodatki:
cebula pokrojona w piórka i podsmażona
garść posiekanego szczypiorku

z podanych składników wyrobić sprężyste ciasto. Ja miałam małe foremki na tarty więc podzieliłam je na 2 części. Jak mamy małe foremki na babeczki to dzielimy na 6 części. Porcjami ciasta wykładamy foremki i wstawiamy do lodówki na ok godzinę.

nagrzać piekarnik do temp. 200st. Na dno każdej foremki wyłożyć krążek folii lub papieru do pieczenia i dla obciążenia wysypać po parę ziaren grochu. Piec ok 25min, ściągnąć papier z grochem i piec jeszcze 5 min. Zredukować temperaturę do 180st.

Gruszki pokroić w ćwiartki, obsypać cukrem i podsmażyć na maśle. Pokroić na plasterki. Wymieszać śmietanę, jajka i pokruszony ser, doprawić solą, pieprzem i gałką. Wylać na upieczone ciasto. Na wierzch położyć plasterki gruszek i kulki pieprzu.
Zapiekać ok 20min. 


2 komentarze:

  1. Oooo ciekawe połączenie. Ser pleśniowy uwielbiam, więc trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam połączenie gruszek i sera pleśniowego.

    OdpowiedzUsuń