poniedziałek, 15 marca 2010

Kurczaki marynowane w chilli

baaardzo ostre :)

składniki:
8 świeżych czerwonych papryczek chilli
8 ząbków czosnku
2 pokrojone cebule
1/3 szklanki octu winnego
2 łyżki oliwy
puszka pomidorów
kilka listków bazylii
kilka igieł rozmarynu
4 udka z kurczaka lub 8 podudzi lub skrzydełek (można kupić różne kawałki)

Chilli, czosnek, cebulę, ocet, przyprawy zmiksuj na jednolitą, gładką masę.
Rozgrzej oliwę na patelni, przełóż zmiksowaną masę i chwilę podgrzewaj.
Dodaj pomidory z puszki (dobrze je zmiksować wcześniej) i duś 20 min aż całość zgęstnieje.
Posmaruj kurczaki połową masy i odstaw do lodówki na min 3h.
przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temp. 200 st ok 30 min.
Podawaj z pozostałym sosem chilli i pieczonymi ziemniakami. 

zdjęcie z książki (niestety nie pamiętam jakiej bo to stary skan :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz