środa, 17 marca 2010

Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami

składniki na tortownicę o  średnicy 22 cm

składniki:
2 jajka
50 g cukru pudru
250g serka mascarpone
1 gałązka rozmarynu
100 g śmietanki kremówki 36%
4 g żelatyny (2 płatki)
150 g herbatników kakaowych
40 g masła
ok. 1/2 kg świeżych malin
1 opakowanie galaretki malinowej

1. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Połowę śmietanki zagotowujemy. Wrzucamy do niej oberwane z gałązek, drobno posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

2. W zimnej wodzie moczymy płatki żelatyny. Gdy zmięknie, odlewamy wodę i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Łączymy ją z rozmarynową śmietanką (śmietankę można przecedzić) i mieszamy z masą jajeczno-serową.

3. Ubijamy drugą połowę śmietanki kremówki i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.

4. Rozkruszone herbatniki kakaowe (mogą być zwykłe, maślane) łączymy z masłem i ugniatamy. Masą wylepiamy dno tortownicy.

5. Na przygotowany spód tortu wylewamy 2/3 masy śmietankowej, wrzucamy kilka malin, pokrywamy resztą masy i odstawiamy do wystygnięcia.

6. Na wierzchu zastygłej masy układamy ciasno maliny. Na koniec pokrywamy je tężejącą galaretką malinową (przygotowaną według opisu na opakowaniu).
fot A.Scichocki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz