Ciasto czekoladowe, a w środku masa miętowa - krucha intensywna jak z pastylek miętowych kupowanych w dawnych czasach:) jedyny problem to esencja miętowa - trzeba szukać na allegro lub w UK:)
Ciasto czekoladowo-miętowe
Piekarnik : 150° C
2 foremki: 8cm x 25cm , papier do pieczenia
CIASTO:
Roztopić:
125 g masła,
2 łyżeczki... esencji kawowej,
180 ml wody
100 g gorzkiej czekolady,
220g drobnego cukru
Dodać do
ostudzonej masy:
1 roztrzepane jajko
175 g maki samorosnącej ( lub zwykłej z dodatkiem proszku do pieczenia)
2 łyżki kakao
Piec 45 minut,
ostudzić
Masa miętowa:
Roztopić na małym ogniu:
30 ml śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu płynnego
500 ml cukru pudru
Esencja miętowa
Zdjęcie niestety nie najpiękniejsze bo z czeluści kompa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz