poniedziałek, 15 marca 2010

Suszone pomidory w oliwie z ziołami i czosnkiem

składniki:
pomidory pelati
czosnek
papryczki chili
sól
 pieprz
świeże zioła: rozmaryn,tymianek, bazylia i oregano.
oliwa z oliwek
 
 Pomidory  umyć, przekroić na pół ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, posolić i popieprzyć. Wsadzić do piekarnika na 100 stopni i suszyć. Suszenie trwa kilka  godzin. W trakcie suszenia trzeba sprawdzać stopień wysuszenia, bo pomidory nie są równe, jedne większe, inne mniejsze, a one mają pozostać elastyczne nie mogą się zrobić twarde suche skorupy. Pod koniec suszenia przygotować  resztę składników. Obrać czosnek i pokroić w plasterki, z papryczek chili wyjąć pestki i pokroić w paski, przygotować zioła. Ciepłe pomidory wkładamy do wyparzonych słoiczków warstwami tzn. warstwę pomidorów, na to czosnek, paprykę, gałązki ziół i znów pomidory. W słoiku musi być dosyć ciasno. Zalewamy gorącym, nie wrzącym!, olejem do pełna, zakręcamy i potrząsamy, żeby olej dostał się między wszystkie pomidory. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Proporcje ziół zależą od upodobań :)
pyszne do sałatek, zapiekanek, spaghetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz