niedziela, 21 marca 2010

Babeczki gryczane

Przepis Agnieszki Kręglickiej ze styczniowego wydania Wysokich Obcasów. Dopiero w planach produkcyjnych :) w oryginale było 100g kasztanów ale zamieniłam je na cieciorkę. 

Składniki:
1-1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
50g łuskanych włoskich orzechów
1 cebula
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jaja
masło
bułka tarta do wysypania foremek

Orzechy i cieciorkę posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, połączyć z orzechami i cieciorką, mocno doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą.
Nieduże foremki sufletowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
 Roztrzepać jajka ze śmietaną, połączyć z przestudzoną masą kaszowo-orzechową i napełnić foremki.
Babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200st i piec aż się zarumienią ok 25min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz