Najlepszy na świecie tort mojej ukochanej babci powszechnie zwanej Bunią. Odkąd pamiętam gości na stole w czasie moich urodzin, zagościł też na weselnym stole w wersji z białym lukrem :)
składniki na średnią tortownicę:
Blat orzechowy (można podzielić na 3 lub 4 blaty)
8-10 jaj
20 dkg orzechów włoskich mielonych
25dkg cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki krupczatki wymieszana z bułką tartą w proporcji 1:1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka od białek
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać orzechy, bułkę tartą z mąką i wymieszać.
Ubić pianę z białek i bardzo dokładnie połączyć z resztą.
Wlać do tortownicy i piec 45 min temp 180st – można potem zmniejszyć. Nie otwierać piekarnika!!!!!
Jak wystygnie podzielić na 3 lub 4 blaty.
Masa orzechowa:
15dkg orzechów mielonych
15 dkg cukru pudru
1 całe jajko
2 żółtka
Cukier waniliowy
Do rondelka wsypać wszystkie składniki. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje. Gorącą masą posmarować blat tortu.
Masa czekoladowa:
15dkg cukru pudru
Cukier waniliowy
2 żółtka
Kostka masła
Kakao – ile się chce (dużo, dużo!)
Utrzeć masło z cukrem i dodać resztę składników.
Masa kawowa:
Kawa rozpuszczalna – ile się chce (dużo, dużo!)
3 jajka
Cukier puder – min ½ szklanki
Kieliszek alkoholu
Jajka, kawe, alkohol, cukier dać do miseczki i ubijać na parze aż zgęstnieje
Osobno utrzeć masło i jak reszta ostygnie to połączyć.
Polewa:
Łyżka kakao, cukier waniliowy, cukier puder – to utrzeć z odrobiną zimnej wody. Wsadzić do rondelka i dodać pół kostki gorzkiej czekolady – wymieszać i rozsmarować.
Kolejność:
1. Blat kruchy
2. Marmolada, konfitura – co się chce – ta warstwa jest cieniutka
3. Pierwszy blat orzechowy
4. Masa orzechowa – ta też cienka
5. Drugi blat orzechowy
6. Masa kakaowa
7. 3 blat orzechowy
8. Masa kawowa
9. Czwarty blat orzechowy
10. polewa
8-10 jaj
20 dkg orzechów włoskich mielonych
25dkg cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki krupczatki wymieszana z bułką tartą w proporcji 1:1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka od białek
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać orzechy, bułkę tartą z mąką i wymieszać.
Ubić pianę z białek i bardzo dokładnie połączyć z resztą.
Wlać do tortownicy i piec 45 min temp 180st – można potem zmniejszyć. Nie otwierać piekarnika!!!!!
Jak wystygnie podzielić na 3 lub 4 blaty.
Masa orzechowa:
15dkg orzechów mielonych
15 dkg cukru pudru
1 całe jajko
2 żółtka
Cukier waniliowy
Do rondelka wsypać wszystkie składniki. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje. Gorącą masą posmarować blat tortu.
Masa czekoladowa:
15dkg cukru pudru
Cukier waniliowy
2 żółtka
Kostka masła
Kakao – ile się chce (dużo, dużo!)
Utrzeć masło z cukrem i dodać resztę składników.
Masa kawowa:
Kawa rozpuszczalna – ile się chce (dużo, dużo!)
3 jajka
Cukier puder – min ½ szklanki
Kieliszek alkoholu
Jajka, kawe, alkohol, cukier dać do miseczki i ubijać na parze aż zgęstnieje
Osobno utrzeć masło i jak reszta ostygnie to połączyć.
Polewa:
Łyżka kakao, cukier waniliowy, cukier puder – to utrzeć z odrobiną zimnej wody. Wsadzić do rondelka i dodać pół kostki gorzkiej czekolady – wymieszać i rozsmarować.
Kolejność:
1. Blat kruchy
2. Marmolada, konfitura – co się chce – ta warstwa jest cieniutka
3. Pierwszy blat orzechowy
4. Masa orzechowa – ta też cienka
5. Drugi blat orzechowy
6. Masa kakaowa
7. 3 blat orzechowy
8. Masa kawowa
9. Czwarty blat orzechowy
10. polewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz