sobota, 27 marca 2010

zupa marchewkowo pomarańczowa

składniki:
1/2 kg marchewek
1 duża cebula
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka kuminu rzymskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
cukier do smaku

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na łyżce masła. Obraną marchewkę zmiksować lub zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do garnka i smażyć 2 min. Dolać 1 1/2l wody i gotować ok pół godziny aż marchewka będzie miękka. Dodać skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy, gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami. W zależności od upodobań dosłodzić.
Można podać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz