wtorek, 16 marca 2010

Linguine z orzechowym pesto i i kurkami

Składniki:
600 g kurek,
1 łyżka igiełek rozmarynu, 
100 g orzechów włoskich, 
10 łyżek oliwy, 
2 ząbki czosnku,
3 łyżki miodu, 
sól morska, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  kilka szalotek, 
100 g suszonych moreli,
400 g linguini, sól, 
10 listków szałwii, kilka listków oregano

 Kurki czyścimy, myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Odcinamy końcówki, większe grzyby dzielimy na kawałki. Rozmaryn drobno siekamy. Orzechy prażymy na oliwie na złotobrązowy kolor. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, a następnie 5 łyżek oliwy, sól morską, pieprz. Orzechowe pesto miksujemy. Szalotki i morele drobno siekamy. Linguini gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy na oliwie listki szałwii i oregano. Zioła wyjmujemy z oliwy widelcem. Osączamy i drobno siekamy. Patelnię z oliwą, na której smażyły się zioła, stawiamy na ogniu i smażymy na niej grzybki, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szalotki, a na koniec zioła i morele. Makaron odlewamy, mieszamy z orzechowym pesto i z grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz