sobota, 27 marca 2010

Peperonata

Przepis Marty Gessler znaleziony na wyrwanej kartce z Wysokich Obcasów z 8 września 2006r.
Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki pomidorów, cebuli i czosnku. Podawana na zimno lub ciepło jako dodatek do mięs. Można przechowywać kilka dni w lodówce albo pasteryzować w słoiku.

składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 duże czerwone papryki pokrojone w plastry
1 duża żółta papryka pokrojona w plastry
6 pomidorów obranych pokrojonych na ćwiartki
sól, ocet winny
bazylia

Usmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dodać pomidory i sól. Kiedy papryka jest już miękka, a sos zgęstniał dodać bazylię i ocet winny do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz