poniedziałek, 15 marca 2010

Linguine z gruszkami i gorgonzolą

Składniki: 
225 g makaronu linguine,
2 dojrzałe gruszki, obrane ze skórki i pokrojone w plastry, 
150 ml bulionu warzywnego, 
kieliszek białego wytrawnego wina, 
2 łyżki masła, 
1 łyżka oliwy, 
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka, 
1 zmiażdżony ząbek czosnku, 
10  połówek orzechów włoskich, 
2 łyżki posiekanego oregano, 
1 łyżka soku z cytryny, 
75 g gorgonzoli, 
sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. . 
Gruszki zalewamy w rondlu bulionem i winem. Dusimy na bardzo małym ogniu 5-10 min. Odcedzamy, zostawiamy jednak płyn. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Mieszając, podsmażamy cebulę i czosnek, 2-3 min. Wrzucamy orzechy i oregano, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Teraz dodajemy gruszki i 4 łyżki płynu, w którym się gotowały. Wrzucamy kawałeczki sera i gotujemy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Od razu podajemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz