Składniki:
80 g szalotek, 4 kalarepki, 3 ząbki czosnku, 80 g masła, 3 łyżki musztardy z gorczycą, 150 ml wytrawnego białego wina, 250 ml słodkiej śmietanki, sól, pieprz, szczypta cukru, 3 łyżeczki soku z cytryny, 500 g zielonego tagliatelle, 6 pomidorków koktajlowych, koperek
Szalotki po obraniu kroimy w kostkę, kalarepki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Dwa ząbki czosnku zgniatamy i dusimy na maśle. Dodajemy szalotki, kalarepkę, musztardę, podgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy wytrawne wino i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Pomidorki koktajlowe i ząbek czosnku podsmażamy na maśle przez minutę. Rozgrzewamy makaron w sosie. Podajemy z podsmażonymi pomidorkami i posypujemy świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz