niedziela, 14 marca 2010

Baileys


 Pyszny, słodki, kawowy, aromatyczny, leciutki.. można by rzec babski...

Baileys składniki :

    * 250 ml czystej wódki
    * 1 puszka gotowej masy krówkowej
    * 0,5 szklanki mleka 
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
     
Gotową masę krówkową przełożyć do miski , zmiksować , żeby pozbyć się grudek . Następnie dodać alkohol i dalej miksować , dodając następnie kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz mleko . Miksować , aż składniki się połączą w gładki płyn.
Przelać do butelki , przechowywać w lodówce . Powinno się zostawić do przegryzienia na 1 dzień . Likier z czasem gęstnieje.
Z takiej ilości wychodzi ok 0,7l likieru

ja mam pomocników, więc muszę go często robić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz