poniedziałek, 15 marca 2010

Linguine z miodowo-bazyliowym sosem

Składniki: 
500 g makaronu linguine
Sos: 250 g świeżej bazylii, 1 strąk chilli, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki orzeszków piniowych, 3 łyżki startego parmezanu plus parmezan do posypania potrawy, sok z 1 cytryny, 120 ml oliwy, 3 łyżki miodu, 380 ml słodkiej śmietanki, 120 ml rosołu z kurczaka, pieprz z młynka
 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy. Następnie robimy sos. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki. Miksujemy razem z posiekanym strąkiem chilli, czosnkiem i orzeszkami piniowymi. Dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę i miód. Po zmiksowaniu łączymy masę ze śmietanką i rosołem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i przed podaniem posypujemy startym parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz