sobota, 17 kwietnia 2010

Tagliatelle ze szpinakowym pesto i gruszką

Zostało mi z innego dania trochę szpinaku a ze świąt trochę gruszek usmażonych w cukrze, kawałek parmezany. Myślę sobie.. co można z tego zrobić? Może jakiś makaron? mało szpinaku, ale może pesto? dobra! Robię:)

składniki:
paczka makaronu (wolny wybór)
ok szklanka ugotowanych liści szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
miałam trochę kiełków rzodkiewki więc też dałam
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
2 gruszki
2 łyżki cukru
masło
kilka suszonych pomidorów

Zmiksować szpinak, czosnek, oliwę, parmezan, kiełki na gładką masę. Doprawić do smaku.
Gruszki pokroić w kostkę, posypać cukrem i usmażyć na maśle, pod koniec dodać suszone pomidory pokrojone w kawałki.
Ugotować makaron, gorący wymieszać ze szpinakowym pesto i gruszkami - podawać od razu.

Gotowe dania posypałam parmezanem.
Wyszło bardzo smaczne danie - ostrość parmezanu i czosnku pomieszał się z maślaną słodyczą gruszek. Lubię takie eksperymenty:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz