poniedziałek, 5 kwietnia 2010

jajka przepiórcze w ziołowej zalewie

Czas na świąteczne retrospekcje:) Święta nie istniałyby bez jajek. Tym razem oprócz tych tradycyjnych na stole wylądowały jajka przepiórcze w ziołowej zalewie. (przepis z jakiejś  starej książeczki z przepisami dołączonej do gazety)
składniki:
10 jajek przepiórczych
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
0,3l czerwonego wina
2 szczypty soli
łyżka cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
po pół łyżeczki pieprzu, kolendry, kurkumy, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej.
łyżka czarnej herbaty.

Ugotować jajka na twardo, obrać. Włożyć do słoja z ząbkiem czosnku oraz rozmarynem. Dodać sos sojowy.
Zagotować wino z solą, cukrem, herbatą i przyprawami. Gotowym płynem zalać jajka.
Zostawić na 2-3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz