środa, 14 kwietnia 2010

Mazurek z lemon curd

W kuchennym świecie zrobiło się jakoś cytrynowo. U mnie na święta też było za sprawą mazurka z lemon curd.
Inspirowałam się przepisem z tej strony: kwestiasmaku.com
wyszło bardzo cytrynowe, pyszne, tylko muszę nad spodem popracować bo przywarł mi do formy, dlatego też i zdjęcie bardzo nieciekawe:)

Składniki:
Kruchy spód ucierany:
150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie) - ja dałam cukier waniliowy
225 g mąki pszennej

Dodatki:
1 szklanka kremu cytrynowego
2 - 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello (niekoniecznie)
2 garście gotowych bezików
cytryny w syropie: 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 2 cytryny pokrojone w cienkie plasterki

 Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier oraz przesianą mąkę pszenną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
 Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 Pociągając za papier do pieczenia wyjąć ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.
 Dodatki: Przygotować krem cytrynowy zgodnie z przepisem, ostudzić i odmierzyć 1 szklankę, wymieszać z likierem cytrynowym. Przygotować cytryny w syropie: zagotować wodę z cukrem, dodać plasterki cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cytrynę wyłożyć na papier do pieczenia, ostudzić.
   Spód mazurka posmarować kremem cytrynowym, ułożyć plasterki cytryny (można je pozostawić w całości lub pokroić na mniejsze kawałki). Na wierzch pokruszyć bezę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz